Eerst even dit.
18-08-2013 23:43Vooraleer ik er op los begin te bloggen, en het internet lastig val met woeste verhalen over mij en m'n oversized pony, eerst nog even dit.
Ikzelf ben destijds in de val van hoogmoed gelopen, met mijn eerste paard. Ik dacht dat ik meer dan genoeg wist over paarden om er eentje voor mezelf te hebben; zowel rijtechnisch als de verzorging. Sloeg dat even tegen!!
Want het houden van paarden is een aspect dat in doorsnee manege's absoluut niet aan bod komt. Vaak is het enige wat de lesruiter moet doen, het paard poetsen en opzadelen, en zelfs die basis is iets wat in veel maneges al door de vorige lesklant gedaan is; waardoor je alleen nog maar moet opstappen en wegrijden.
Dat wegrijden is trouwens ook iets héél anders dan met je eigen paard aan de slag gaan. Manegepaarden worden zo goed als elke dag gereden, vaak meerdere uren. Ook in de winter, waardoor je als manegeruiter minder merkt wat voor impact vrieskou bijvoorbeeld heeft op onze paarden. Simpelweg doordat zij de paarden nooit moeten voeren, bijstaan bij de smid, naar/van de wei brengen.
Daardoor krijgen manegeruiters een vertekend beeld van de realiteit.
Ze zien niet hoe we elke dag, door weer en wind, in ziekte en gezondheid, zin of geen zin, examens, werk, ... naar stal ploeteren. Hoe we (in mijn geval) dagelijks kilo's stront van de wei halen, water bijvullen, tonnen uitschrobben, ijs afsteken, door de modder schuiven, ... 's Zomers boomgaarden kaal plukken zodat de paarden zich niet ziek eten of zodat het gevallen fruit geen wespen aantrekken, onkruid uittrekken, paden aanvegen, hooi en stro aanslepen, ...Hoe we onze paarden dag in dag uit verzorgen, van de nodige sprays, zalfjes, poeders, dekens, ... voorzien, hoe we er dagelijks voor zorgen dat onze viervoeters voldoende beweging krijgen, de DA en smid op regelmatige basis laten komen, ... Ze zien de rekeningen niet, de kosten niet, de spullen die regelmatig vervangen moeten worden.
Zo'n mensen vallen vaak compleet uit de lucht, wanneer ze eenmaal een paard hebben, van wat er allemaal bij komt kijken. Hoezo moet een paard elke dag buiten? Hoezo een "passend" zadel, past elk zadel dan niet? Hoezo zijn er verschillende bitmaten?
Qua voeding en ziektes is de situatie imo schrijnend. Koliek, kreupel, schimmel. Daar stopt de kennis van de meeste manegeruiters wel.
Uiteraard kunnen maneges hier niet echt verantwoordelijk voor gehouden worden. Zij bieden tenslotte RIJlessen aan, geen opleiding in paarden houden. Maar het is jammer om te zien hoeveel manege-eigenaars een paard verkopen aan een lesklant, terwijl ze goed genoeg weten dat die persoon in kwestie helemaal nog niet klaar is voor een eigen paard.
Ik heb op verschillende maneges lesklanten bij de gevorderden zien rijden, en goed zien rijden... Maar velen van hen hebben nog nooit een paard gelongeerd, gewassen, naar/van de wei gebracht, of gewoon zelfs maar een uurtje laten grazen aan de hand. Ergens is dat ook logisch, maar het is wél jammer. Als je niet wéét wat er naast het rijden nog bij komt kijken, wéét je ook niet welke kennis je ontbreekt.
Veel te veel mensen kopen paarden zonder dat ze daar enig verstand van hebben. Zo'n paarden krijgen dan een paar maanden later het etiket "probleempaard". En dat is het spijtigste van al: wéér een eigenaar erbij, wéér een extra vraagteken achter het dier z'n naam. De paarden zijn jammer genoeg altijd de dupe.